Κατάγματα της μύτης – ανάταξη

Διάφορα ατυχήματα όπως (πρόσκρουση σε τζάμι, πτώση, τροχαίο ατύχημα, ξυλοδαρμός, αθλητικές κακώσεις. κλπ) μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα των ρινικών οστών και του ρινικού διαφράγματος, καθώς η μύτη είναι το περισσότερο προεξέχον τμήμα του προσώπου.

Η μύτη αιμορραγεί, πονάει, πρήζεται και μπορεί να παραμορφωθεί. Ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει και δυσφορεί. Θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο ειδικά αν η αιμορραγία δεν σταματήσει γρήγορα.

Κατά την εξέταση από το γιατρό (πρόσθια ρινοσκοπία) φαίνεται η εσωτερική κατάσταση της μύτης, δηλαδή αν έχει γίνει κάποια μετατόπιση του ρινικού διαφράγματος. Χρειάζεται η απλή ακτινογραφία των ρινικών οστών όπου και φαίνεται καθαρά η μορφή του κατάγματος.  

Ποια είναι η θεραπεία του κατάγματος;

Η θεραπεία του κατάγματος είναι η χειρουργική ανάταξη για τον ευθειασμό της μύτης. Η ανάταξη μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία είτε με γενική νάρκωση, και πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.  Είναι ένα εύκολο χειρουργείο. Μετά την χειρουργική ανάταξη τοποθετείται συνήθως ένας μικρός πωματισμός για μία ημέρα και ένας μικρός γύψινος νάρθηκας για προστασία της μύτης για 5-6 ημέρες .

Εικ. 1ε,στ. Φαίνεται ο ασθενής με το γύψινο νάρθηκα την 6η μετεγχειρητική ημέρα (εικ.1ε) και αμέσως μετά την αφαίρεσή του (εικ.1στ). Όπως βλέπετε η μύτη είναι ευθιασμένη δεν έγιναν καινούργιες μελανιές, αντιθέτως έχουν φύγει και οι προυπάρχουσες που οφείλονταν στο χτύπημα (πτώση στο έδαφος μετά κυνηγητό μεγάλου σκύλου).

Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι 7-10 ημέρες ώστε να ξεπρησθεί η μύτη και να δούμε την παραμόρφωση καλύτερα. Μετά το 10ήμερο όμως τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα γιατί το κάταγμα πορώνεται στραβά και η δυσμορφία μονιμοποιείται .

Αν δεν αναταχθεί εντός 10 ημερών τότε η παραμόρφωση μονιμοποιείται και απαιτεί μια από τις δυσκολότερες ρινοπλαστικές. 

Η πιο συνηθισμένη παραμόρφωση είναι το στράβωμα στην μεσότητά της σαν μπανάνα -banana deformity- και η καθίζησή της προς τα κάτω (πτώση της κορυφής), χωρίς να αποκλείεται να είναι οποιασδήποτε μορφής ανάλογα με τη φορά και τη δύναμη του χτυπήματος.

Φαίνεται η μετατραυματική πραμόρφωση της μύτης δίκην μπανάνας (banana deformity) 3 ημέρες μετά το κάταγμα των ρινικών οστών. Υπάρχουν οι μελανιές στη μύτη και το πρόσωπο, ενώ τα πολλά πρηξίματα έχουν υποχωρήσει. Έγινε χειρουργική ανάταξη του κατάγματος 2 ημέρες μετά – 9/11/2011- δηλαδή την 5η ημέρα από το χτύπημα με γενική αναισθησία. Φαίνεται η ευθιασμένη μύτη αμέσως μετά την αφαίρεση του γύψινου νάρθηκα την 6η μετεγχειρητική ημέρα. Όπως βλέπετε δεν έγιναν καινούργιες μελανιές, αντιθέτως έχουν φύγει και οι προϋπάρχουσες που οφείλονταν στο χτύπημα (πτώση στο έδαφος μετά κυνηγητό μεγάλου σκύλου).

Με την προβολή αυτή μπορούμε να δούμε καλύτερα το στράβωμα της μύτης που εδώ παίρνει την μορφή μπανάνας . Φαίνεται ο ευθιασμός της μύτης την 6η μετεγχειρητική ημέρα αμέσως μετά την αφαίρεση του γύψινου νάρθηκα. Η χειρουργική ανάταξη έγινε εύκολα με γενική αναισθησία. Αν ο ασθενής προσερχόταν αργότερα, η δυσμορφία θα είχε μονιμοποιηθεί, η αποκατάσταση θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο για την λειτουργική ρινοπλαστική