Ρινικές Κόγχες

Οι ρινικές κόγχες είναι επιμήκεις ανατομικές δομές στο εσωτερικό της μύτης. Σε κάθε ρινική θαλάμη υπάρχουν τρεις ρινικές κόγχες: η άνω, η μέση και η κάτω. Ο ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και να καθαρίσουν τον αέρα που περνά μέσα από τη μύτη

Η κάτω ρινική κόγχη, αποτελείται από ένα γεμάτο με αγγεία και αδένες ιστό (στυτικός ιστός), και φυσιολογικά αυξομειώνει το μέγεθός της. Έτσι η μία ρινική κόγχη είναι διογκωμένη ενώ η άλλη είναι σε σύσπαση. Κάθε 6 – 8 ώρες γίνεται εναλλαγή της κατάστασής τους και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ρινικός κύκλος. Αν δώσουμε σημασία στην αναπνοή μας θα παρατηρήσουμε ότι αναπνέουμε καλύτερα πότε από την μία και πότε από την άλλη πλευρά.

Φυσιολογικά και οι δύο κόγχες μπορεί να διογκωθούν τον χειμώνα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυξάνουν δηλαδή το μέγεθός τους για να μπορέσουν να ζεστάνουν τον αέρα. Επίσης φυσιολογικά παρατηρείται η διέγερσή τους κατά των οργασμό. 

Οι αλλεργίες και τα κρυολογήματα οδηγούν σε αμφοτερόπλευρη διέγερση των κογχών που επανέρχονται στο κανονικό τους μέγεθος μετά από την κατάλληλη θεραπεία. 

Στα άτομα που για διάφορους λόγους (αλλεργία) παραμένουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διογκωμένες και οι ασθενείς κάνουν αλόγιστη χρήση των αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων (διάφορα σπρέι) δημιουργείται μια μόνιμη διογκωμένη κατάσταση των κάτω ρινικών κογχών (φαρμακευτική ρινίτιδα) και τότε απαιτείται μια σμίκρυνση του μεγέθους τους. Η χειρουργική αποκατάσταση είναι εύκολη με την εφαρμογή υπερήχων (ραδιοσυχνοτήτων), εφαρμογή laser ή κογχοπλαστική.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η Ολική αφαίρεση της κάτω ρινικής κόγχης απαγορεύεται!!! Δημιουργεί ένα άλυτο πρόβλημα (σύνδρομο της κενής μύτης) κατά το οποίο η μύτη, χωρίς πλέον τις απαραίτητες κόγχες, δεν μπορεί να επιτελέσει καμία από τις λειτουργίες της και ο ασθενής δεν θα μπορεί να αναπνεύσει εφόρου ζωής.